BARE 25 PROSENT AV OSS LIKER HALLOWEEN

1261
0

Over halvparten av nordmennene misliker halloween og synes det hele er unødvendig, mens bare 25 prosent liker det. Feiringen medfører også en kraftig økning i vold, tilgrisning og hærverk.

52 prosent liker dårlig at det feires i Norge, ifølge en ny undersøkelse presentert av Dagbladet. Hele 76 prosent sier de ikke markerer dagen, mens kun 24 prosent sier de eller deres husstand feirer halloween.

I følge tidligere undersøkelser er det mange som mener at det er en uting at barna læres opp til å begå hærverk og lignende om de ikke får godteri. Det var ikke slik med julebukkene som kom og sang på døra for å få smake på julebaksten, men verden er visselig i dramatisk endring. Vold, banning og umoral ser ut til å eksplodere i alle samfunnslag.

Les også: Ny rapport: Vold og trusler omfattende problem i barneskolene

Halloween – Kvinne på 90 år skremt av ungdommer

Politidistriktene mottok flere meldinger om hærverk, uro og skremmende opptreden på halloween-kvelden i 2017. I Lillestrøm ringte en kvinne på 90 år til politiet ved halv åtte-tiden etter at hun ble skremt av noen ungdommer. Kvinnen ble svært redd etter at ungdommer i groteske kostymer hadde hengt på dørklokka, banket på og tittet inn gjennom vinduene.

Politiet i Stavanger fikk melding om flere unge jenter som knuste vinduer på parkerte biler. I Holmestrand sentrum ble ruter knust. En person ble overfalt av et større antall ungdommer på Blommenholm og I Alta fikk politiet melding om ungdom som kastet stein og snøballer på et hus.

Men handelsstanden gnir seg nok i hendene, for på tross av hvor få som feirer Halloween bruker nordmenn hundrevis av millioner på feiringen, og det øker med årene. Både antall som feirer og bruk av penger. Halloween er nemlig ikke lenger bare for småbarn. Nå vil også de voksne være med på leken. I 2016 brukte vi nærmere 300 millioner på Halloween. I dag bruker vi 1,2 milliarder.

Halloween-økningen får nå også hjelp av mobbeombud.

Mobbeombud sier at det er mange barn som gruer seg til halloween. Det er de voksnes ansvar når barna stenges ute. Flere må inkludere barna. De voksne må ta ansvar for de barna som føler seg utenfor…

Har mobbeombudet tenkt på at det finnes 105.538 fattige barn i Norge. Skal de subsidieres eller foreldrene presses så de også kan feire Halloween? Det er nok av utgifter og feiringer og bursdager for disse gjennom året. Trenger vi en til? Snart står julefeiringen for døra og mange sliter allerede med å blant annet skaffe julegaver.

Nærmere 600.000 nordmenn må låne penger for å kunne feire jul. Mange betaler 15-25 prosent rente på juleinnkjøpene og 100.000 nordmenn betaler enda på julegavene fra i fjor. En halv million nordmenn gruer seg til jul, og spesielt de med inntekt under 300.000, og nå skal vi få enda en slik feiring? Kanskje mobbeombudene i landet burde snakke til den lille 25 prosenten som liker det groteske Halloween?

Samtidig er det stadig flere som ikke ønsker «monstere og djevelunger» på døra. En eldre mann i nabolaget mitt sier at det er utrolig at foreldrene godtar at barna deres læres opp til å bære monsterkostymer for å «skremme» til seg godteri, og om de ikke får det så skal de begå hærverk? Mange er redd for hus og bil. Hva slags tradisjon er dette?

Les også: Vil ikke ha barn på døren på Halloween: – Kom tilbake som julebukk

Dette er Halloween

Halloween er først og fremst en feiring som engasjerer barn og unge. Barna ifører seg skremmende kostymer og går rundt i nabolaget og ringer på dørklokkene og roper ut sitt «knask eller knep». Det er den norske versjonen av engelsk «trick or treat». I trick ligger en trussel om fantestreker. De som blir besøkt, kan kjøpe seg fri med godterier eller frukt. De som ikke åpner, kan risikere å få døren tilgriset med egg og lignende. Kilde. Store Norske Leksikon

Les også:

Det går også andre veien

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here