FOR LETT Å SELGE NORSKE VÅPEN TIL ISRAEL

222
1

Norske våpen brukes mot Palestinere og man omgår norsk lov ved å selge de via USA. I Tillegg er oljefondet største investor knyttet til ulovlige Israelske bosetninger

Den 20 november meldte NRK at USA har sendt 1800 rakettkastere av typen M141 til Israel. Disse våpnene er produsert av den norskeide våpenprodusenten Nammo,

Norge har regler som forbyr eksport av våpen til Israel. Men omgår dette ved at statseide Nammo har kjøpt seg en fabrikk i USA og som følger amerikanske regler.

Den norske våpenprodusenten Nammo AS, der staten eier halvparten av aksjene, solgte for eksempel i 2010 over 5.000 panserbrytende rakettkastere til Israel via det amerikanske datterselskapet Nammo Talley.

Brukt i Gaza, bestiller mer

Det israelske infanteriet har gode erfaringer med våpnene fra den norskeide fabrikken i USA. Høsten 2008 bestilte de 28.000 av den nyeste og mest avanserte utgaven, M72A7.

I tillegg bruker Israel norsk rakettdrivstoff i sine Hellfire-missiler fra selskapet Chemring Nobel; Dette er missiler Israel nå benytter i bombingen av flyktningeleire, sykehus, boligblokker og annen infrastruktur i Gaza.

Chemring Nobel er en verdensledende produsent av høyeksplosiver og har drevet produksjon i over 130 år, basert på arbeidet til Alfred Nobel…

Oljefondet er også største investor i selskaper knyttet til israelske bosetninger

Fondet har investeringer for 139 milliarder kroner i banker, industribedrifter og reiselivsaktører som kobles til israelske bosetninger på Vestbredden, ifølge rapport.

Over 700 europeiske finansinstitusjoner har forbindelser med selskaper som er involvert i de israelske bosetningene på den palestinske Vestbredden, ifølge den fersk rapporten fra koalisjonen «Don’t Buy into Occupation».

Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, er den av institusjonene som sitter på størst verdier.

Norge anerkjenner ikke Palestina som egen stat

Til sammen 138 av FNs 193 medlemsland – blant dem Sverige og Island – har anerkjent Palestina som selvstendig stat. USA og Norge er blant de som ikke anerkjenner Palestina som stat.

Norges begrunnelse er at det vil kunne vanskeliggjøre forhandlinger mellom Palestina og Israel om fred og en fremtidig tostatsløsning.

Dersom Norge ikke anerkjenner staten Palestina, vil det styrke tilhengerne av Hamas, siden de vil se den norske avgjørelsen som en fortsatt støtte til Israel.

Den eneste måten å hindre Hamas i å få støtte etter at Israel har fratatt Hamas sin evne til å styre Gaza, er ved at det internasjonale samfunnet viser at de mener alvor med å ville avslutte Israels okkupasjon, og gi palestinerne sin frihet, sier den israelske fredsaktivisten Gershon Baskin

Palestina har søkt om fullt medlemskap i FN, men dette ble stanset av USAs veto.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her