– FLERE BØR MÅLE RADON I EGEN BOLIG

16
0

Hele 77 prosent av oss har ikke målt radon i boligen sin. Det viser en befolkningsundersøkelse bestilt av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Radon er en radioaktiv gass, som innendørs utgjør en helserisiko. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er radon den viktigste grunnen til utvikling av lungekreft etter aktiv røyking.

Radon i boliger forårsaker rundt 300 lungekreftdødsfall i Norge hvert år. For å redusere antall tilfeller, bør flere måle radon. Det skriver Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet på sin hjemmeside.

Flertallet har ikke målt

I Nasjonalt strålevernbarometer, en befolkningsundersøkelse bestilt av DSA, svarer 23 prosent at de har målt radon i egen bolig. 5 prosent har planer om å måle radon, 3 prosent er usikre og 68 prosent svarer at de ikke har målt.

Vi anbefaler alle å måle radon i hjemmet sitt. Å måle radon er både enkelt og rimelig. Dersom du måler for høye nivåer, finnes det effektive måter å redusere radonnivået på, sier seksjonssjef Bård Olsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Vi har som mål å redusere radonrisikoen i befolkningen. Derfor ønsker vi at enda flere måler. Bare en måling kan avsløre om hjemmet ditt har et radonproblem, og det kan være store forskjeller i to boliger som ligger rett ved siden av hverandre, sier Olsen.

For skoler, barnehager og utleieboliger stiller strålevernforskriften krav om lave radonnivåer. Den som er ansvarlig for bygget eller den daglige driften, samt personer som leier ut bolig, må sørge for at det gjennomføres radonmåling. Er nivået over tiltaksgrensen på 100 Bq/m³ skal det settes inn tiltak for å få ned nivået.  

Hva er radonmåling?

Radonmålinger utføres for å finne ut radonnivået inne i hus. Alle med oppholdsrom i de to laveste etasjene over bakkeplan, anbefales å utføre radonmåling. Det er kun krav for utleiere å måle radon. Radonmålinger er den eneste metoden for å finne ut hva radonverdien er i ditt hus.

Målinger kan enkelt gjøres av huseier selv, og skal gjøres over en lengre periode på minst to måneder mellom oktober-mars.

En digital Radonmåler kan man få kjøpt på nett og i flere butikker. Prisen ligger på rundt 16 – 1700 kroner, men det finnes billigere og kanskje tryggere metoder. I følge Norsk Radonforening finnes det også useriøse aktører.

Radonmålinger utført av seriøse aktører koster vanligvis et sted mellom 300-700 kr. Proffe aktører blir sertifisert.

Sjekk foreksempel nettsiden til Radonor AS som er medlem i Norsk Radon Forening og sender målere over hele Norge.

Ingen skjulte kostnader: Frakt begge veier, analyse og akkreditert målerapport er inkludert i prisen! Etter måling returnerer du målebrikkene i ferdig adressert konvolutt for akkreditert analyse. Rapport kommer i e-post.

Hurtigmåling eller langtidsmåling?

Merk at det finnes både hurtigmåling og langtidsmåling på nettsiden.

Radonverdier varierer fra dag til dag. Skal man bestemme gjennomsnittet over tid (årsmiddelverdien) beskriver DSA at målingen gjøres over minst to måneder i vinterhalvåret. Med Rapidos® kan man likevel få en god pekepinn ved å minske måletiden ned til en uke eller to.

Les mer om Radon hos Norsk Radon Forening NRF

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her